Priče

Napuštanja

Kad prvi put ostavismo odškrinuta vrata,  u nekom trenu krajičkom oka ugledah sivu sjenku poput oblaka dima kako ubrzano plazi po podu a zatim  brzo izmače van i nestade prije nego što shvatih šta to bi. Pogledali smo se s osmijehom bez riječi i okrenuli leđa jedno drugom.

Kad drugi put zaboravismo zatvoriti vrata, u nekom trenu udari nagli propuh rastvarajući ih širom i ja opet ugledah onu istu sivu sjenku kako se puzeći dovratkom iskrada van i nestaje. Vrata ostadoše otvorena i mi se ravnodušno pogledasmo okrećući leđa jedno drugom.

Kad smo izgubili ključeve od vrata i prestali mariti za njih, sve sjenke iz naše sobe neke se večeri sabraše u jednu i napustiše naš dom. Pogledali smo se s mržnjom okrećući leđa jedno drugom.

Sada u kući bez vrata stojimo nijemo izbjegavajući poglede, škrgućući zubima, netrpeljivi i spremni na rat ako i jedna riječ probije bedem zatvorenih usta.

Ponekad dok ležimo u tami leđa okrenutih jedno drugom razmišljam o sjenkama što su nas napustile. Nastojim se prisjetiti kako se plače, ali nikako da mi nadođe. Reklo bi se da se raspadam što ne bi bilo istinito s obzirom na…Svejedno mi je.

 

4/5 mart 2019

Standard

One thought on “Napuštanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.