Uncategorized

Na rubu

Nekada sam čitala sve što mi dođe pod ruku. S vremenom, počela sam “silom” dočitavati romane i koji su mi bili dosadni, eto, da završim čitanje. Zatim je došao period da bi, ako mi se ne dopada ono što čitam, ostavljala nakon tridesetak stranica. Konačno sam u periodu da nakon desetak stranica odlučim da li vrijedi ići dalje s čitanjem.
Jer sve više je priča davno ispričanih, varijacija na iste teme i sve više piše ko god stigne i to se, avaj, naziva književnošću. Kada tražim šta čitati dočekuju me redovno teme: trileri puni bolesnog nasilja, obiteljske sage, ljubavni romani, ratni romani, autobiografije ili…Ili ciljane teme na aktuelna zbivanja u društvu. Ciljane u smislu da se roman proda. Imam viziju mnogih današnjih pisaca, (osobito iz Amerike), kako povraćaju na papir već ispisano, izrečeno, odsmišljeno, provareno.
T.S.Eliot je još prije mnogo godina izjavio da je roman prevaziđena forma i s tom izjavom je zapravo obuhvatio više činjenica nego što se to na prvu čini.
Gdje je nestala originalnost? Nije nestala. ali se ne vidi od trash-fake skribomanije kojom smo okruženi sa svih strana. Prvi puta kada sam čula za radionice pisanja skoro mi je pozlilo. Dobro, kako neko može NAUČITI PISATI??? Ili, da postavim bolje pitanje, kako neko može NAUČITI TALENT? Što je najgore, čak su i neki poznati pisci išli na te tečajeve…Šta li uopšte znači poznati? Aha, sjetila sam se!
I onda izjava koja se pripisuje čas Edisonu čas Einsteinu, a toje da je talenat 1 % a rad 99 %. Možda za izmišljanje sijalice i fantazije o teoriji relativnosti.
Zatim sinoć naletim na neki blog u kojem vlasnica istog velikim slovima ističe da je pisanje zanat.
KILL ME!!!
Ne mogu više!

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Na rubu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.