Uncategorized

OPROSTITI

To nije bio isti trenutak kao ovaj. Ne možeš se okrivljavati. Sada misliš da je trebalo na drugačiji način, ovaj način na koji trenutno misliš, ali tada to očito nije bilo tvoje mišljenje.
Reći ćeš: Ali ja sam ista osoba! Kako se moglo dogoditi da u onome trenutku ne razmišljam i ne postupim kako sada mislim da je trebalo, da treba tada.
Nekako, ne radi se tu o tebi, radi se o nečem višem od tebe, kažem višem, jer je nedokučivo, poricateljsko, izmičuće, nešto što ti hoće reći: Ne, ti nisi ista osoba u svim trenucima. Ako se tu uopće radi i o kakvoj osobi. Bit je, evo, da ne znamo ni o kome ni o čemu se radi. I taj trenutak nije jednokratan, ponavlja se kroz cijeli život pri tome prelazeći u teško uhvatljivu množinu: trenuci. Nebrojeno trenutaka za koje možeš reći da je trebalo drugačije, da to nije bilo tvoje mišljenje, djelo nalik tebi, da je ovo u što sada vjeruješ kao ispravno, ono što je trebalo izgovarati i činiti tada, nekada, bilo kada. Ti jesi isto što i tada.
6 maj 2016
Nikada se nećeš moći iskupiti. Ne zbog onog što učini, ne. Već zbog bezosjećajnog nepokajanja koje izvire iz svake tvoje riječi, geste, pogleda, mimike lica, pri spomenu te teme.
Nikada ti neće biti oprošteno, jer se nikada nećeš pokajati. Tvoje navodno kajanje su samo prazne riječi o pokajanju izgovorene kao na nerazumljivom jeziku, jer se u njima osjeća bezosjećaj.
A i oproštaj i tako nema smisla. Šta je oproštaj? Ta riječ je bez pojma. Ta to ne postoji.
10 maj 2016
Otrpljivati bi bilo zgodnije za reći. Jer kad kažeš: opraštam, govoriš, trpiti ću to što me povrijedilo, ponizilo, ojadilo; otprljivati ću. Oprost je samozavaravanje, potiskivanje, utjeha za osobu koja izgovara: opraštam ti. U najbojem slučaju, može se utonuti u spasonosnu ravnodušnost, ali ne upoznah mnogo onih kojima je to uspjelo.
23 maj 2016
I naravno da se nećeš složiti sa mnom. Jer što bi ti, što bi, (da kažem svi mi?), bez prikladnog pojma “opraštanje” i svega onog što iza istog stoji?
Da, doista, zamisli svijet, zamisli ljude u jednome svijetu gdje nema opraštanja, drugim riječima, kako već rekoh, svijet bez otrpljivanja koje utjehu pruža kad te zlo i naopako zadesi od koga.
Vjeroujem da ti, bar ne trenutno, ne pada na pamet da bi taj svijet mogao biti i božanstven?
Prvo sto na um pada da bi to bio svijet gdje sam vrag u potpunosti caruje. Ne djelimično kao sada.
Da, obe opcije su otvorene, ali nekako mi naklonost na prvu pada.
Dosjetiti ćeš se zašto.

Standard

5 thoughts on “OPROSTITI

  1. Negde sam pročitao, ne sećam se gde i kada tačno, jednu misao koja otprilike kaže da je oprostiti nekome nemoguće bez zaborava.
    A često se čuje: Oprostiću, ali ne mogu da zaboravim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.